.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Archive for September, 2006

Ramadhan Kareem

Today is the 3rd day all muslim perform fasting.. and alhamdulillah so do i. My 1st experience fasting with my belove ‘abang’ & our lovely baby-coming soon of course! 😉 Hopefully, i’ll be in a good health and can perform all ibadah as perfect as i can..insyaAllah! may Allah bless all our effort to achieve success in this ramadhan.

Alhamdulillah, ummi dah 26 weeks pregnant. lepas berbuka je, start la anak ummi ni kicking..specially time terawih, bukan main lg die main-main ye! Sekarang ni, selain dpt rase baby bergerak-gerak, baby menendang pon dah rase..hopefully sihat la anak abi&ummi nie.

..My baby weights almost 2 pounds; measures around 9.2 inches from crown to rump; and hears noises, responds to light, and is generally more aware of its surroundings. In the same way that you can see a flashlight if you hold it against your palm, your baby can see the light coming through your belly. You may notice increased activity when in brighter light and decreased activity in darkened rooms. Its hearing is fully developed, and as he or she reacts to sounds, its pulse increases. Your baby will even move in rhythm to music! (interesting nih, ble cube sbb ummi pon suke dgr mp3..hehe)

p/s: entri kali nie rojak sket, ummi nk asah kemahiran writting english balik 😉

Advertisements

Jalan-jalan pegi klinik

Alhamdulillah, baru balik dari check up bulanan kat klinik. seperti biasa, abi akan hantar n ummi balik jalan kaki..huhu exercise!..harap-harap dipermudahkanlah masa bersalin nnt. setakat ni buat check up bulanan kat klinik desa sg. ramal luar, dekat ngan umah..walaupon dekat, nak jalan kaki tu ade nk 1km ke?

hari ni, rase teruja sket la berbanding check up sblm2 nie.. 1st, check ngan nurse marziaty..timbang berat, bp, hb(aa..nie x jangka la plak nak kena cucuk sket kat jari..)2nd, check ngan nurse zaleha..nurse nie yg dtg buat check up kat umah hr tu..;-) part nie yg best, nurse nie letak kat perut alat pengesan bunyi(x tau nama alat tu) ala-ala mcm scan jgk..tp nie utk dgr & kire heart beat baby..and 4 d 1st time ummi dpt dgr degupan jantung anak ummi, abi sure jeles punyer ;-p sbb utk kali kedua die missed..alhamdulillah, nurse kate normal. pastuh ummi x kesah dah, kena cucuk dos 1 kancing gigi..w/pon nurse tuh dah pesan sakit sket cucuk nie..ummi tabahkan hati je..and, aduh! sakit jugak..

so, next month punyer check up dlm bulan pose..11/10 insyaAllah. em, pejam celik je dah 6 bulan bwk anak dlm rahim ni.(ye ke pejam celik?) x sabar rasenye nk sediakan kelengkapan baby..and of course la nk tau jantina anak nie..boy/girl? abi, bile nak bawak gi scan?? hehe

hopefully, hari-hari mendatang kesihatan ummi dan baby wal’afiat la hingga hari bersalin nnt..sebelum, semasa, dan selepas…minta dipermudahkan segala urusan kami, ameen!

Tag Cloud