.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Archive for May, 2007

Reflection #1

Ahah, title entri kali ni lain dari yg lain. kenape ye? maybe sbb dah lame sgt x menulih @ meluahkan sesuatu di alam maya ni..so, hari ni rase tergerak pulak nk share..

Bile ade kesempatan ruang terluang, i always do reflection on myself.. yelah, pikir² balik kenangan² lama, jatuh, bangun, berdiri balik, terduduk and sume² lah in my life towards dah 26 years old ni! Yang pasti, aku merasa sgt bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dikurniakan kehidupan yg sederhana bersama ‘keluarga kecil’ kami (abi, ummi & fateh 😉 ) dan segalanya seadanya.. hmm, aku sentiasa berpegang pada kata² abah “walau macam mana susah sekali pun keadaan kita, akan ade orang lain yg lebih susah lg dari kite“. for me, kata² abah ni sentiasa aku pegang dan ingat bile mana aku rase down and it’s really make me always to be thankful to Allah, Always!

Just a few things nak tulih:

  • Abi: as everyone knows, kenaikan gaji 4 goverment servant.. alhamdulillah, Allah murahkan rezeki kami sekeluarga..
  • Ummi: dapat peluang utk tambah pengalaman dlm bidang yg ummi minati..lecturing la ape lagi, although xde la pandai sgt..tu sbb gagah jugak mengajar budak beso, kalo budak tadika tu…hehehe, surrender awal². Now doing a part time lecturing @ CUCMS.
  • since ummi dah start keje, maka bermula lah episod fateh tinggal di rumah pengasuh.. x jauh mane, hantar kat jiran depan rumah jer 😉 mula², mmg rase sedih nk tinggalkn fateh, yelah nak² fateh masih menyusu badan..dgn x pandai nk isap susu dlm botol la.. hmm.. alhamdulillah, so far fateh mmg x kisah ngan org lain(leges..) asalkan cukup makan dan sihat, everything should be okey to him.. good muslim boy 🙂
  • Fateh: Alhamdulillah, our 1st baby dah 5 months+ and i think we’ve settle down many things in our routine..1st time mum&dad should be understand what i mean 🙂 Fateh dah start meniarap, mengesot, bergolek²..kalo ralit sket, sure dah kat tpt lain, tapi x jauh sgt la.. Melihat anak membesar depan mata, dgn penat lelah kite.. menjadikan setiap hari adalah kenangan yg terindah.

Hand Expressing Your Milk

The Low-Tech Approach: Hand Expression

Expressing milk by hand works very well for some women. It’s a handy skill to have when:

1. You are caught somewhere with full breasts and you don’t have your baby or a breastpump, you’ll be able to relieve breast fullness and avoid problems with engorgement.

2. You do not need to express milk regularly.

3. Your breasts are more responsive to the skin-to-skin feeling of hand expression than to plastic pump parts.

HERE’S 6 EASY STEPS TO EXPRESS MILK FROM YOUR BREASTS BY HAND:

>> Position your hand on your breast, with the thumb above and fingers underneath, about an inch to an inch-and-a-half behind the nipple. If your breast were a clock, your thumb would be at 12 o’clock and your fingers at 6 o’clock. Don’t cup your breast in your hand. Instead, your thumb and fingers should be directly across the nipple from each other.

>> Press your thumb and fingers directly back into the breast tissue, towards the wall of your chest. Don’t move them further apart. Just press straight back into the breast.

>> Roll your fingers and thumb forward to squeeze milk out of the milk sinuses, which are located under the areola behind the nipple. Don’t slide the thumb or fingers along the skin–this will quickly make you sore.

>> Repeat this sequence–position, press, roll–until the milk flow ceases. Then move your hand so that the thumb and fingers are positioned at 11 and 5 o’clock and do it again. Use both hands to work your way around one breast, then switch to the other side until you have emptied all of the milk sinuses. As soon as you see milk squirting from your nipple, you know you are compressing the underlying milk sinuses. (This position is also where baby’s gums should be during efficient latch-on.)

The trick to hand expression is discovering where to position your fingers. Experiment until you find the right spot. Having someone show you how is very helpful, too.

Combining hand-expression with breast massage can be a very effective way to stimulate the milk-ejection reflex. Massage first, then express. Massage again, and repeat the hand- expressing routine.

HOW TO COLLECT THE MILK

When you hand-express, milk sprays out in all directions.

If you’re expressing just to make your breasts more comfortable, you can lean over a sink or express into a towel.

If you want to save the milk, you’ll need something in which to collect it. Some mothers manage to aim the nipple directly into a baby bottle. Or, try a container with a wider mouth, like a coffee cup or a small jar. As the cup fills up, transfer the milk to a storage container. (See Storing Human Milk for suggestions.)

The Medela company makes a special funnel for hand-expression that collects the milk and channels it down into a standard baby bottle.

p/s: article taken from http://www.ummikusayang.com/share/viewtopic.php?t=44

Madu

KEGUNAAN MADU LEBAH

A) MENGEMBALIKAN KEKUATAN TUBUH

1. Memulih. menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
2. Memulihkan sel-sel urat besar.
3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
4. Merangsang tenaga batin.

B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.

1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat jantung aktif.
4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

1. BAYI/KANAK-KANAK:

a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.
c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.

2. REMAJA:

Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.

3. WANITA:

a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.
b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.

4. LELAKI:

a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.
b) Menguatkan tenaga batin.

5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):

Menstabilkan kandungan gula dalam darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)

6. UNTUK SEMUA:

a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
b) Memudahkan proses penghadaman dan lawas buang air.
c) Memulihkan penyakit berpanjangan.
d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.
f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
g) Memulihkan batuk dan lelah.
h) Menghindarkan badan letih dan lesu.
i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.
j) Baik untuk perempuan bersalin.
k) Membantu/menerangka n pemandangan.

7. IBU MENGANDUNG

1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung
dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah
tinggi,kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.

8. ANAK DALAM KANDUNGAN

1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam
madu dapat membunuh kuman-kuman.
2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan
menguatkan janin.
3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh
kuasa dalam madu asli.
4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.
5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar
dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.

9. BAGI BAYI YANG BARU LAHIR

1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat
mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa
bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis
dikeluarkan.
2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding
perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar
dari sakit perut.
3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
4. Mengelak dari kembung perut bayi.

10. BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta
mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perut atau rahim.
2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.

CARA MENGGUNAKANNYA

1. Tukar atau kurangkan penggunaan gula kepada madu dalam penyediaan
minuman harian.
2. Campurkan sedikit madu ke dalam air suam sebagai minuman.
3. Campurkan madu di dalam segala persediaan membuat kuih/masakan.
Keharuman madu akan menawan selera anda.
4. Jika batuk atau lelah, minum satu atau dua sudu madu. Jangan
dicampur dengan ais. (Berhati-hati jangan tersedak)
5. Untuk memulihkan tenaga, campurkan telur ayam kampung dengan
sedikit madu. Dikacau kemudian diminum.
6. Campurkan sedikit madu ke dalam minuman kanak-kanak, kanak-kanak
akan lena dengan nyenyak.
7. Minumlah sesudu besar madu bersama segelas air suam setiap pagi
untuk kesegaran sepanjang hari.
8. Penyakit mata, Titiskan sedikit madu pada mata.
9. Sapu pada kesan gigitan atau sengatan serangga berbisa.

“MIRACLE ANTIBI0TIK”
SAPULAH MADU HUTAN ASLI JIKA ANDA
a) Kemalangan ke atas luka; memberhentikan darah dengan segera
dan luka terlindung dari kuman.
b) Kelecuran akibat api, air panas, ekzos motor, minyak panas dan
lain-lain.
c) Kudis, kurap dan lain-lain penyakit KULIT.
d) Sakit mata – Titiskan madu lebah dalam mata.

MENAMBAHKAN KELAZATAN MAKANAN

a) Makan bersama roti / biskut.
b) Bahan membuat kuih / kek.
c) Goreng atau panggang ayam.

Perhatian:
> Jangan disimpan dalam peti sejuk.
> Elakkan dari memakan madu bersama tembikai.
> Elakkan dari terkena pancaran cahaya matahari.
> Jauhkan dari litar elektrik.
> Kurangkan pendedahan kepada unsur logam dan haba.
Dipetik dari ‘forwarded email’.

Selamat Hari Ibu

plus0022.jpgplus0023.jpgplus0025.jpg

Tahun ni for the 1st time ummi diraikan sebagai ibu.. nampaknya dah bertambah sorang lagi ibu dlm keluarga kami(mak, kakLong, me). So kitorg just buat majlis minum petang je, gather² seramai yg mungkin kat umah abah. kek ni abah yg sponsor..wah! nampak sedap kek ni..mmg sedap pon nyum² 😉 yang pastinya buah²an kat atas kek tu ummi yg rembat..hehe. this cake was created specially for mothers day event.. mmg hari ni je la dijual nye.. hari lain xde! it was span cake+cheese+white choc..emm, ape lagi yer… of course the colorful fruits. 😉

Tag Cloud