.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.


Actually, ummi bukannye minat kumpul resepi pon..entri kali ni khas utk makcik nuha😉 Selamat mencube yer! nnt kalo ummi buat lg boleh upload gamba bubur tu kat entri ni. Saje je bg nama “Bubur Lambuk Adela” sbb amik resepi ni kat umi mase balik adela hari tu.

Bahan²:

beras – 1 pot, bleh makan 2 org(ikut org la..hihi)
bawang merah – 3 biji(byk pon xpe, lagi sedap😉 )
bawang putih – 2-3 ulas
halia – sebesar ibu jari
serai – 2-3 btg
santan separuh paket/biji
perencah sup(serbuk)
serbuk lada putih sket
garam
ayam – dicincang(ikut suke byk mane, kalo boleh amik bahagian isi)
ikan bilis sket
kentang, carot- di dadu

Hiasan:

bawang goreng

Cara memasak:

  1. Masak nasi smp jadi bubur
  2. Tumbuk bwg merah, putih, halia sampai halus
  3. Tumbuk ikan bilis smp halus, asingkan dgn yg bwg² tadi
  4. Serai titik jer
  5. Tumiskan 2 & 4 dgn sedikit minyak, perencah sup dan santan yg dibancuh/perah smp naik bau
  6. Sementara tu, kat bubur tadi, masukkan ayam kentang dan carot smp masak dan lembut. Kalo air bubur mcm nak kering tambah air lagi. Then masukkan ikan bilis yg dah ditumbuk tadi.
  7. Masukkan bahan tumisan dlm bubur
  8. Last, masukkan serbuk lada putih dan garam secukup pedas/rase

Comments on: "Bubur Lambuk Adela ;-)" (2)

  1. Just nak tanya, ikan bilis tu ikan bilis mentah or goreng? How about perencah sup, bila nak masuk?

  2. salam ina,

    thanks drop by🙂 sy guna ikan bilis mentah. sy tlupe la nk mention psl perencah sup..masuk mase menumis. k. selamat mencuba!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: