.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Archive for June, 2008

Sambal Tempe Bersira

Semalam buat sambal tempe bersira ni utk hidangan makan malam ­čśë Dah lame dah niat nak share resepi kat blog, so..selamat mencuba ­čśë

Resepi ni belaja dari mak andak jauh nun kat kg abg di muar. ummi setiap kali balik muar/adela mesti belaja resepi┬▓ baru dari sifoo chef..umi, makcik┬▓ abg sume terer masak..so rugi rasenya kalau tak belaja ngan mereka.

Seperti biase resepi ni ummi dah otter ikut citarasa selera sendiri..hehe sbb x salin resepi bulat┬▓, main ingat dlm kepala je. balik umah terus try. Dan ini lah hasilnya..

p/s: setiap hari mesti ada sesuatu yg dipelajari, kalau tak rase empty semacam je..

Final AQ3 @ PICC

Alhamdulillah dpt attend Final AQ3 @ PICC on 19th Jun ’08 yg lepas ­čśë

Last minit dpt kad jemputan, sampai terlebih satu lagi.. actually berbelah bahagi jugak nak pegi ke tak sbb program ni buat live.. means x bleh bawak abg fateh la takut die buat bising aka x leh duduk diam lelame dlm dewan tu.. it happened mase kami pegi program nasyid peringkat kebangsaan kat bgnan ape ntah x ingat..mase tu krew rtm tgh buat rakaman, then abg fateh dah xleh duk diam..bising last┬▓ nangis, kami dah cuak dah mase tu dah le duduk tepi kamera..huhuhu.. nasib le rakam sekali suara abg fateh ­čÖé

So kali ni kami decide utk tak bawak abg fateh..sedih ­čśŽ Alhamdulillah gak last minit kwn ofis abi sudi tolong jagakan fateh malam tu.. x jauh blok depan umah jer ­čśë tq k.zana!

Cite pasal AQ3 pulak, hmm.. actually abi yg minat sgt┬▓ dgn konsep rancangan ni, yelah since abi pun tgh amik kelas taranum kat masjid putrajaya..so boleh la dia belaja dgn sifoo┬▓ kat sane..salah sorang finalis die pun penah jd cikgu taranum abi..

Ummi pulak, minat dgn ustaz┬▓ juri..specially ustaz “mantop”..hehe tapi x berpeluang nak jumpe dgn mereka sbb rush in balik after program tamat. memang kagum la dgn ilmu ustaz┬▓ ni..

Lastly dpt experience tgk krew produksi tv9 buat rancangan live.. bile pengurus pentas cakap ‘2 minit for comercial break’..apalagi berterabur audience kuar gi toilet..hehe. ummi tgk krew tv9 ni buat kerja lagi rileks dan mesra alam, suke senyum berbanding dgn krew rtm hari tu ..diorg nampak mcm tension je buat keje..itupun buat rakaman bukannye live pun..(wah┬▓ selamba je ummi tulis sini..pendpt peribadi je ye based on ape yg ummi tgk..)

Abg Fateh ;-)

Okey la kali ni nak stori tentang perkembangan abg fateh.. ­čśë

Berat:
7.5kg (latest check up umur sethn). slim-melim(ade ke vocab ni?) je. xpe la janji anak abi ummi sihat walafiat.

Tinggi:
82cm (x silap la last week abi ukur). ketinggian abg fateh mmg x dpt disangkal..hehe tinggi naik cantek je every month smpai dah setahun ni.. tu lagi nampak kurus tu..alahai..

He Likes:
– main bola: so far mmg byk koleksi bola abg fateh..dari sekecil┬▓ bola smp la sebesar┬▓ bola. kalau pegi kedai x boleh lalu tpt bola nnt selagi x dpt die duduk je atas lantai tu..x nak gerak.. huhu
– suke lagu twinkle┬▓: nie actually belum pandai nyanyi lagi..tapi kite la kena nyanyikan then die buat gaya star berkelip┬▓.. ade yg ummi ajar ade yg rasenye die belaja kat taska kot.. tetibe je ada tambahan gaya.. hehe. nnt ummi uploadkan video twinkle┬▓ fateh ­čśë
– suke berkawan: ni specially bile balik kg & jumpe kakak┬▓ sepupu die.. sesuai juga la kami letak die kat taska instead of letak kat babysitter. alhamdulillah abg fateh dah x menangis mcm mase baby kalo kena tinggal kat taska ni..
– makan: part ni ummi mmg gembira saaaangaat!! ­čÖé hanya tuhan saje yg tahu hati & perasaan ummi berdepan dgn kerenah abg fateh yg susah nak ajar makan.. nampak pelik, tapi itu la cubaan utk kami. now, kalau masak bubur favourite die(bubur ayam+carot) siap mintak tambah lagi.. berbaloi rase jaga abg fateh full time kat rumah.
– dah mula faham arahan basic: lepas minum letak cawan atas meja, nak tukar lampin automatik die tunjuk toilet, pandai buka seluar sendiri, time nak cebok pandai cangkung sendiri..(oopss..nie pon nak cite..hehe).. x lame lagi bye┬▓ lampin ­čÖé , mandi nak kat shower je..ape lagi ek?
– suke pegi jalan: lagi┬▓ kalau disuruh pakai kasut, siap ambil kasut die kat rak kasut then duduk tunggu org pakaikan..clever!

He Dislikes:
– makan bersuap: sometimes suke makan dgn tgn sendiri..okey la tu kalau masuk mulut, tp nampaknye lebih ke lantai je. lastly main ngan nasi┬▓ tu..
– ummi tak boleh tinggalkan abg fateh: nak pegi mane┬▓ mahu ikut. alahai kalau time nak masak tu siap tunggu dlm kabinet lagi..camne tuh? kalau tinggal alamatnye waaaa! nie la akibatnye 24 jam berkepit dgn ummi
– tido x suke pakai selimut: dah nyenyak camne sekali pun die boleh tepis selimut yg kite letak. last┬▓ ummi pakaikan abg fateh stokin je mase tdo..
– merajuk: kalo x dpt ape die nak pandai lak merajuk skang. senang je nak tau die majuk ke tak, kalo die sandar ke dinding atau pandang kat luar tingkap tu majuk la tu namenye..

Vocabulary:
– bola
– nak, bak┬▓
– abi, ummi, ateh(panggil nama sendiri), atok
– tanak sambil geleng┬▓ kepala
– sedap, ni time makan la..kalo makanan yg die suke die akan kate sedap atau mmmmmm
– alif, ba, ta, and ade seturn huruf je die pandai ikut bile kita sebut

Alhamdulillah masih full bf sampai skang, coming setahun 6 bulan ­čśë

Tag Cloud