.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Archive for May, 2009

Seminar Wanita & Kerjaya-Menguruskan keseimbangan: Utamakan Keluarga!!

Minggu lepas ummi berpeluang ikut seminar ni, bertempat di Hotel UiTM shah alam. Alhamdulillah, banyak dapat input baru dan rasa bersemangat untuk terus ‘bekerja’ untuk Keluarga, Masyarakat dan of course Agama lillahita’ala..insyaAllah! So, kat bawah ni ade beberapa point2 penting yg ummi dapat sepanjang seminar tersebut..

“The woman is half the society and the one who educates the other half”

Sandaran muslimah bekerjaya:

1) Ali Imran: 195
2) Al Mulk: 2
3) An Nahl: 97

Tasawwur kerja:

1) Mencari nafkah?
– wanita tidak ditaklifkan utk bekerja
– harus jika untuk membantu keluarga dgn syarat jaga adab2 & batas2 syariat(al qasas:23)

2) Sumbang kepakaran & memenuhi keperluan masyarakat
– memenuhi fardhu kifayah

3) Untuk infaq fisabilillah
– Kisah Zainab Jahsy berkerja samak kulit kambing dan hasil upahnya di sedekahkan.

4) Kerja untuk pangkat dan kemasyhuran

Renungan..

[O Prophet! Say unto thy wives: If ye desire the world’s life and its adornment, come! I will content you and will release you with a fair release. (28) But if ye desire Allah and His messenger and the abode of the Hereafter, then lo! Allah hath prepared for the good among you an immense reward. (29)] Al-Ahzab 28-29

Allah dah tentukan yang terbaik mengikut kententuan Nya..siapa la kita manusia yang lemah nak mengubahnya. Fikir-fikir kan lah.. Tepuk dada check iman & niat dalam setiap perbuatan seharian.

Muhasabah Cinta

Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari Mu
Kupasrahkan semua pada Mu

Tuhan baru kusadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta Mu

Kata kata cinta terucap indah
Mengalir berdzikir di kidung do’a ku
Sakit yang kurasa biar
Jadi penawar dosaku

Butir butir cinta air mataku
Terlihat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi Muhasabat cintaku

Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan Mu

ummi: dalam sibuk2 menguruskan anak2, sempat lagi mengenang2 kenangan lalu.. maklum la hubby nun jauh berkursus.. ku sorang2 di sini.. huhu 😦

Fateh dah jadi ‘Along’

Click to play this Smilebox greeting:

p/s: entri nnt..tunggu.. 😉

11-5

Today, suppose to be my 1st day work.. but.. (jgn tanye ye) huhu

p/s:  aci tak entri sebaris je..heh

Protected: Kelahiran anak ke-2..

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Tag Cloud