.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.


Minggu lepas ummi berpeluang ikut seminar ni, bertempat di Hotel UiTM shah alam. Alhamdulillah, banyak dapat input baru dan rasa bersemangat untuk terus ‘bekerja’ untuk Keluarga, Masyarakat dan of course Agama lillahita’ala..insyaAllah! So, kat bawah ni ade beberapa point2 penting yg ummi dapat sepanjang seminar tersebut..

“The woman is half the society and the one who educates the other half”

Sandaran muslimah bekerjaya:

1) Ali Imran: 195
2) Al Mulk: 2
3) An Nahl: 97

Tasawwur kerja:

1) Mencari nafkah?
– wanita tidak ditaklifkan utk bekerja
– harus jika untuk membantu keluarga dgn syarat jaga adab2 & batas2 syariat(al qasas:23)

2) Sumbang kepakaran & memenuhi keperluan masyarakat
– memenuhi fardhu kifayah

3) Untuk infaq fisabilillah
– Kisah Zainab Jahsy berkerja samak kulit kambing dan hasil upahnya di sedekahkan.

4) Kerja untuk pangkat dan kemasyhuran

Renungan..

[O Prophet! Say unto thy wives: If ye desire the world’s life and its adornment, come! I will content you and will release you with a fair release. (28) But if ye desire Allah and His messenger and the abode of the Hereafter, then lo! Allah hath prepared for the good among you an immense reward. (29)] Al-Ahzab 28-29

Allah dah tentukan yang terbaik mengikut kententuan Nya..siapa la kita manusia yang lemah nak mengubahnya. Fikir-fikir kan lah.. Tepuk dada check iman & niat dalam setiap perbuatan seharian.

Comments on: "Seminar Wanita & Kerjaya-Menguruskan keseimbangan: Utamakan Keluarga!!" (1)

  1. Rantong said:

    Salam ziarah. Such a great blog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: