.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Archive for July, 2009

Abah @ TV3

Buat tatapan ammu kat alex tuu.. ni ade akak rakam sikit rancangan Al-Hidayah minggu lepas. gune kamera hp jer =p suara pon x clear sangat, jadi kena pasang speaker full baru leh dengar butir yg abah cakap..haha! jadi la kan daripada xde langsung..

p/s:  abaikan ajer lah suara2 latar tu yer 😉

Fateh baca Al-Fatehah ;-)

pround abi & ummi 🙂 🙂 🙂

Setelah banyak kali sesi latih tubi menghafal al-fatehah dgn abi, inilah hasilnya buat mase ni..insyaAllah akan datang akan lebih baik..kan along? 🙂

Dah lame rasenya tak mencoret keletah2 anak di blog ni..ikutkan memang banyaaaak sangat nak stori, tapi..bile dah duk depan lappy ade je yg nak ‘join’ same.. hehe macam ni la kalau kerja dari rumah..suasana tu sentiasa havoc.. kalo kat ofis/cubicle sendiri sure aman damai je kan.. haha

emm, along skang ni dalam fasa nak bersosial/berkawan + belajar + ikut/tiru ape yg org keliling buat. tang bersosial tu ummi perasan bile setiap kali pegi mane2 pastu asal ade je budak2 baya die, mesti along pegi tegur..nak ajak main la tu.. kurang2 pon die cuit budak tu pastu die lari2..nak suh budak tu kejar die.. see.. akhirnya berlari2an budak2 ni.. kejap je dah jd kawan 😉 tapi time kat masjid la x berapa nak sedap..ye lah org nak solat along and the geng sibuk main lari2..  camne ye nak biasa kan anak2 pegi masjid in the same time diorg boleh duduk diam2 either ikut solat/duk aje tepi abi ummi die??.. ade kwn2 nak share tak?

part belajar pulak, kalo abi/ummi ajar along akan ikut..if bacakan die buku ke majalah ke..mmg die duduk dengar dan ikut.. yang ni ummi nak kena perbanyakkan masa lagi untuk aktiviti macam ni..**masuk timetable heh =p

part meniru orang lak, haih! kalau ikut yang baik2 aje xpe..but tak jugak.. banyak betul pengaruh2 luar yang x elok. tv salah satu nya.. lepas ni tv nak kena simpan dalam stor ke??..

hmm..lagi ape yer..owh! along dah pandai bahasakan diri die ‘abang’ bile sembang2/main2 dgn amna..hihi so sweet 😉 kalau abi ummi panggil die along die akan sengih2 suke..maybe die rase bangga sebab dah naik pangkat jd abang.. yeke??

sambung nnt..

Susu Awal & susu Akhir

Hari ni jalan2 kat blog kwn2, jumpe satu post yg menarik.. 😉 tq mamaAna

humanbreastmilk1-300x133

Apa itu susu AWAL(foremilk) dan susu AKHIR(hindmilk)?
-susu awal (foremilk) adalah mengandungi air yang banyak (untuk hilangkan dahaga) kurang lemak dan tinggi karbohidrat.
-susu akhir(hindmilik) mengandungi kurang air dan lemak yang tinggi yang bertujuan untuk mengenyangkan bayi.

Oleh itu pastikan bayi anda mendapat kedua-duanya sekali setiap kali penyusuan dan setiap penyusuan mengambil masa lebih kurang 20 minit. Bagaimana kita nak tahu bayi kita mendapat kedua-duanya ialah dengan melihat pada najis bayi tersebut.

Hijau – maknanya bayi anda hanya mendapat susu awal(foremilk) sahaja. Pastikan kalians meneruskan penyusuan sehingga 20 minit atau lebih. Bayi yang mendapat susu awal akan lebih cepat lapar.

Kuning – Bermakna bayi kalians mendapat susu awal dan akhir tanpa campuran susu formula atau makanan yang tak sepatutnya masuk sebelum 6 bulan.

Cite Lame..

sedikit updates:

sepjg bulan jun asyik jalan2 ajer, best2 🙂 ..mari kite tgk ke mana pula destinasi kami kali ini
– akad nikah angah azi @ kuala selangor
– walimah k.long filzah @ kelantan
– walimah abg ude aka faizal @ ampang

dan..

peristiwa2 penting yang dah berlaku pula..
– along fateh on potty training ;-).. dah genap sebulan pon
– along fateh jatuh & kena hempap meja tepi. huhu bengkak satu mulut..
– amna dah pandai babling, gelak2(ni if main ngan along je), mengiring2 & meniarap go go amna!

oh ya kwn2 yg xde idea nk masak ape hari ni tgk sini 😉

Tag Cloud