.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Potty Training


Entri lama, tapi baru nak publish..since ‘kakak’ plak nak sampai seru utk potty train. huhuhu siap la ummi😉 Actually, entri ni sgt sensitif + emotional bg ummi, sbb… penuh dgn babak air mata dan ketegasan. tu yg bila kenang² balik..rasa berair mata..hehe. Buat ‘along’@’abg’ ummi bangga sangat dengan kejayaan ‘abg’ dalam menempuh kehidupan sehari².. biar pun selalu kena marah dgn ummi, tp itulah tanda kasih sayang ummi yg tak berbelah bahagi buatmu..

Al kisah Potty Train Along Fateh:

Week 1:

Day 1:

– started at 12pm ended at 5pm
– bocor pee 2x, poo 1x.. aduyai..

Day 2:

-started 8am, ended 2pm
-dah bocor pee 2x. poo 1x
-mission terpaksa stop smp tghari since training pant & panties sume dah gune..kena tgu kering daa

Day 3:

-started 8am, ended 7pm
-so far dah bocor sekali..yeay! tanpa jemu ummi bwk along gi toilet..kali ni cukup setgh jam bwk gi toilet..kali ke bape ntah ummi bwk along gi toilet sekali, along ckp “ummi nak ken****” ..ok satu progress yg baguzz! pastu ummi pon pesan kat along utk kesekian kali kalo nk pee ckp mcm td.. habis nye lps tu dok ulang2 ckp bende tu aje..huhu. but ummi mmg kena punctual la..kalo x…habiss lantai+tikar+ ape2 tpt yg along duduk.. yg terlepas tu sbnrnye x cukup setgh jam lg, br 15min lepas gi toilet..tgh syok layan vcd sambil nasyid+menari2..tu yg x sedar tu kot..
-3.45pm, sekali terlepas kat depan pintu toilet..huhu, gara2 lambat sgt bukak seluar..heii..yg ni geram pon ade, sbbnye along ni suke main2 bile kite hurry die buang kat toilet..jadinye camni lah.. sabar2..1001x hehe
-lagi satu progress yg baekk punyer, mase tu along tgh mkn kopok..pastu tibe2 die bgn dn berlari ke…toilet..hehe bagus nye😉 sebab die dah tau camne rase nak pee..so lariiiiiiiik!

Day 4:

-started at 7.30am ended 6.30pm
-2.30pm, bocor pee & poo waaaa!!..ummi tgh solat time tu..

Day 5:

-started at 9am, ended 3pm
-hari ni abi yg incharge bwk along gi toilet…hadoi, asyik bperang mulut je along ngan abi bile time ke toilet..
-ade bocor jgk sekali

Week 2:

Day 1-

-started at 8am, ended 5.30pm
-ade new progress lagi, along ckp ‘ummi sakit perut’, apalagi ummi ingat along nk poo..terus angkat gi toilet..rupenyer nk pee.. so, pasni kalo along ckp camtu means nk pee🙂
-so far x penah poo lagi kat toilet..asyik terbabas je dlm seluar..
-3.30pm: ter ‘pee’ kat tepi meja..hadoi!! angin!! ummi nye mmg kureng sabar..kali ni teruk kena marah..sampai menangis..dua2 nangis..
-5.15pm: ter’poo’ plak kat tepi sofa..ummi terlelap sekejap jer..buka mata je..terus along ckp: “ummi tumpah..(ter la tuh)!”..hadoi..

Day 2:

-start at 12pm..lambat sket start hari ni, ended 630pm
-along berjaya poo poo kat toilet..but belum kat bowl just atas lantai..aiyark!! itu pon dah alhamdulillah. at least die dah dpt identify rase nak poo poo and then bleh trus lariii ke toilet beside melepas je dlm panties tu.. ummi perasan muka die mcm nak meneran..kalo tanye kang sure jwb xde nye..so terus ummi ajak along gi toilet. so lps ni baru boleh aje next step which is buang dlm toilet bowl..
-today, along berjaya poo poo 2x dgn jaya nye kat toilet🙂 and guess what, no more ter ‘pee/poo ‘..hopefully sbb ni x ajar free diapers utk mlm lg..huhu

Day 3: (Graduation Day!!)😉

-started at 8am, ended at..
-pagi2 dah poo poo kat toilet😉 (aik, mcm entri aktiviti membuang along laks..ahaks!)
-dlm kul 9.30am, ummi tgh bz uruskan adik..tapi dah time along utk ke toilet..ape lagi suruh along gi toilet..ckp byk kali gak..x tahu la die pegi ke tak..sekali pegi check..eh eh dah siap bertinggung dah dlm toilet..hehe boleh pulak pegi sendiri..siap dah pee pee..ummi tinggal nk cebok kan je.. alahai gumbirenye rase..berbunge2 hati ummi🙂 yes yes yes..puas hati weh..
-so hari ni, along dah pandai dah..bile agak2 die rase nak pee terus die gi toilet bukak seluar dn… tapi ade time2 kena angkut jugak..specially bile tgh tgk cite feveret die wonderpet..huhu

Bila along dah lulus potty train waktu siang, then nak ajar time tido malam lak. Malam ni kurang stress sket, sbb abi ada kat rumah, boleh bahagi² tugas😉 . Mula² tu, ajar free diaper smp time nk tido je. Means, masuk tido je pakai lampin balik. Proses ni along nampaknye sudah matang.. So, x lama dm seminggu lebih je. Tido walaupun pakai diaper, but kering!. Next week nye dgn konfiden kami bg along tido tanpa diaper. Ayat yg paling power utk suh along tinggalkan diaper ialah… “k.ani ngan k.sofiyyah x pakai lampin dah.. malu kan pakai lampin, nnt jadi baby..” hahaha. (ani&ana anak along)

Actually, keseluruhan masa utk along pandai tu bukan lah 2 minggu ye… ummi je yg lambat buat catatan. Ni notes utk 2 weeks yg terakhir..haha. Tempoh sebenarnya adalah dalam…lame gak sbb byk kali on off. Seingat ummi, start mase along genap 2 thn. Pastu terus stop sbb dah x larat. Mase tu nak masuk 7 mth. so mula balik betul² masa along umur 2 thn 4 bln camtu.. so bila along masuk 2 thn setengah, dah pandai. Haa, kira la bape lama nk ngajar nye..hehe. Apepun,  Alhamdulillah.🙂

Comments on: "Potty Training" (3)

  1. lamanye baru nak keluar post ni..menguji kesabaran ummi..

  2. aduh! tahniah to ummi n along🙂..happy graduation day!…
    err..good info utk kita start train izzah plak.now izzah dh dua tahun 9 bulan, he he kite blom mulakan apa-apa lagi.

    tapi dah beli potty tu since umur genap 2 thn..dah lmbt gak ni..tapi tu la nk start skrg sbb keje hari-hari till mlm …hopefully weekend ni bleh mulakan…doakan kesabaran kite plak!😉 hehehe

    sabar tul awak ye…respek abis..hehe

  3. nuha, nnt share kisah izzah lak tau.😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: