.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Archive for the ‘abi&ummi’ Category

Lama ku terbiar

Oh I miss writting in here..

Advertisements

Adik lagi?

Menjengah 7 bulan

Mula membuat listing..  keperluan 3rd baby. I like! 😉 Actually barang baby boleh kira dah complete la.. maklum la dah ada abg sorang kakak sorang. Cuma maybe kali ni lebih kpd keprluan ummi la kot.. itu pun sikit² je, xyah membazir OK!

Rasanya xde lagi tulis entri pasal ‘adik baby’. Ni abg & kakak yg panggil..sblm ni nk panggil baby, tp abg fateh x bagi sbb dia kate amna la baby.. 😉

Ummi mula sedar yg ummi pregnant, 2 weeks before ramadhan thn ni. Masa tu tetiba shj rasa x selera makan dan asyik pening² sahaja.. arghh!! mcm puasa lak rasa..padahal belum masuk lg 1 ramadhan. Berkira² juga untuk buat test, tp sejak bersalin kan amna period x teratur lak.. so agak malas di situ. Bila tanya abi, abi asyik ckp tunggu², nanti².. at last ummi beli sendiri test kit..(yelah, badan kita yg rasa x sedap..for sure nak kan kepastian). Alhamdulillah, bila test.. double line..huhu. Siap buat 2-3 kali test.. maklum la agak x sangka juga 😉 Padahal ni bakal anak yg ke-3 hehehe

Baby March Again??

Perancangan Allah yg terbaik untuk semua. Adik baby dijangka keluar pd mac 2011.. mac jugak ;-). Beza sehari je dari tarikh due kakak amna dulu. Tapi setakat ni, ummi dah ada 3 tarikh due.. so anggaran nya dalam akhir bulan mac-awal april. Biiznillah!

Boy or Girl

Kalau dah dapat boy, mesti nak girl lak.. mcm tu juga sebalik nya. Alhamdulillah, abi ummi dah dapat sepasang.. so yg 3rd ni kira x kisah la boy ke girl.. semua anak adalah anugerah dari Allah. Dah dapat anak pun dah syukur. Cuma, biasa la naluri ummi mesti ada rasa² baby ni boy ke girl.. kita tunggu dan lihat mase bersalin nnt 😉 Ataupun kalau ada rezeki lebih nnt boleh la ummi pergi scan.. scan 3d boleh tak abi? 😉

Ummi

Pengalaman mengandung dan dalam masa yg sama membesarkan anak² yg masih kecil dan sentiasa perlukan perhatian, bikin ummi sangat penat bila menjelang akhir hari.. walaupun hanya duduk di rumah. kadang² mmg ada rasa down.. tapi kena cepat² recover balik..

Alhamdulillah la, ummi dpt suami yg sangat ringan tulang.. membantu serba sedikit yg termampu. Takpe la ummi pun x harap abi tolong banyak.. layan anak bg ummi rehat kejap pun dah kira bagus. Buat kan susu untuk anak lagi la extra tq.. 😉

Update

Berdoa semoga dipermudahkan segala nya.. Ameen!

Next week, along akan ke sekolah tadika. Tak sabar rasanya nk tgk perkembangan anak sulung abi ummi ni. Mudah²an along rajin belajar ye.

A Day Without..

Hari Ahad lepas, akhirnya dapat juga ummi pergi program tanpa bawa anak². Lagipun budak² tu lagi suka duduk dgn abi berbanding dgn ummi… sebab ummi garang..huhu.

Plan nya memang program penuh sampai petang. Tapi, ramai pulak mintak balik awal..so cut smp tengahari je 😉 So, lepas lunch dan solat zohor ape lagi terus sambung dgn jalan². Tq sangat kat abi sbb bagi izin kat ummi untuk spend time sendirian tanpa anak² di keliling…hehe. Tapi sbg ummi, mmg x lari dari pikirkan anak dan juga suami di rumah…ok ke tak diorg tu.. berdoa semoga semuanya baik² aje 😉

Balik rumah ptg tu, Amna terus mengadu jari kaki comel dia sakit.. tgk siap dah berbalut lagi! alalala…comelnye abi balutkan…haha. Setelah diselidik, Fateh ckp kaki Amna terkena pintu. Wallahu’alam. Pastu sepjg ptg tu Amna asyik sebut “ayam”, “ayam”.. baaaaannyaaaaaaaaak kali.. sambil menyusu pun sempat stop kejap ckp “ayam”.. ummi ni ingat betul² la duk sebut ayam. Maybe nk bgtau dia makan nasi ayam masakan abi tengahri tu 🙂 Tapi bila dengar betul², rupanya Amna sebut “sayang”.. haha jauh beno bunyinye.. bila ajar dia sebut “sayang”.. jadi “sayam” plak.. hehehe

Fateh plak, rileks je. Cuma reaksi nye agak lain..maybe sbb dah besar dan berakal sket. Sebelum ummi keluar pagi tu, dia pesan suh ummi balik “esok” okey!.. ummi cakap, ptg ni ummi balik. dia jwb ummi balik esok la. Mase ummi sampai umah ptg tu, Fateh tgh tido, so bila die dah bgn lps maghrib, baru die cakap ngan ummi… “Fateh pegi sekolah hari ni, esok ummi pergi sekolah ye”.. ummi jawab “esok ummi x nak pegi sekolah dah, ummi nak jaga Fateh ngan Amna balik”. 😉

Walaupun begitu, ummi tetap bermain dgn perasaan jugak kdg².. Yang pasti, kerja yg berat jika dikongsi bersama pasti menjadi lebih ringan.

 

Idea oh idea!

Owh..tenangnya rasa tatkala ummi menaip skang ni, dah siap bg anak² makan nasi..terus sorang² tertidur.

Lamanya x menulis di sini.. seakan x reti pulak nak menulis.. ;p Seronok baca blog kwn², penuh cerita-ceriti.. ummi mcm dah xde idea plak nak tulis ape..

Sebenarnya, agak bosan juga rutin harian ummi duduk di rumah..kdg² best aje, kdg² entah.. Bukanlah tidak bersyukur, tetapi sekadar melahirkan rasa hati.

Dulu² rajin juga tulis kat blog, tp skang dah berkurangan.. maybe sbb selalu pikir ape org fikir dgn tulisan ummi..tu yg jadinya tulis dlm diari hati ummi saje..

dah la..publish kan aje 😉

Penghijrahan ini..


sungguh sadis rasenya bila terkenang2.. ‘sahabat’2 yg pernah bersama dulu pergi dgn pengetahuan..tetapi ditinggalkan kan kita sorang2 disini..hmm. dalam hati, rase terkilan, patut la smp satu tahap aku merasakan tiada siapa di sisi ku.. 😦 Adakah ini boleh diumpamakan seperti mahu masuk syurga sorang2?.. agak emo, tp xpe la.. biar la Allah sahaja yg menilai.

ok..off here..

For The Rest of My Life

Layannn…En.Abang tgh busy bekerja, anak-anak tgh main kat bilik mainan.. ummi? 😉

Takde Tajuk =)

fuhh…sangat malas lak nak update blog lately. xpe xde sape nak baca pon…just for me & myself =)

nak update sikit la a few things:

Fateh: Eid Milad~3y =)

– 23/12/09 lepas, fateh dah memanjat usia 3 tahun. bangun awal, sbb nak kena ikut hantar ummi gi interview. since birthday fateh tahun ni jatuh pada hari rabu, maka tiada sambutan apa2 dibuat..since ummi pon sibuk duk ‘study’. weekend tu abi bawa kami sekeluarga ke nilai 3..abi janji nak beli hadiah fateh.. tapii.. x ketemu yg dicari. postponed ke xde terus abi?..(ummi yg tanya ni..hehe). as from ummi, cukup la satu hari tu x marah fateh langsung..biar aje la ape die nak buat..tiada ‘no no’ utk hari itu.. huhu. ummi juga ade ber’niat’ utk start mengajar fateh membaca..(ummi nak kena study buku read easy balik..lame betol tertangguh..isk2). harap2 nye tahun ni x tangguh2 dah..abi, pls remind me ya!

– ramai jugak yg ada tanya2 fateh dah gi school belum.. jawap nye belum. abi kate tunggu fateh 4y kan? ummi ok je..itupon kalo nak hantar early pre school pon nak pilih yg jenis mcm playgroup tu, and of course islamic too. dah survey, cuma tunggu $$ je ;-p ade cadangan?

Amna yg GoodGirl

– update ttg amna lak, now at 9m sedang practice berdiri sendiri..yes, tanpa pegang/berpaut pd mana2. bila dah berdiri sudah mula menapak beberapa langkah.. agak2 bila pandai berjalan ye..mcm x lama lagi je. lepas ni boleh la main kejar2 dgn abg fateh 😉

– dah makan mcm2..tapi gigi non ada lagi. so masih mkn bubur halus mulus buatan ummi as main dish. tambahan yg lelain makan aje ape yg di suap..good2! biar abg fateh tercabar sikit..haha 🙂

itu aje setakat ni.. pesanan utk abi, kita punya retreat bila??..better late than never!

Tag Cloud