.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Archive for the ‘Amna Rayyan’ Category

A Day Without..

Hari Ahad lepas, akhirnya dapat juga ummi pergi program tanpa bawa anak². Lagipun budak² tu lagi suka duduk dgn abi berbanding dgn ummi… sebab ummi garang..huhu.

Plan nya memang program penuh sampai petang. Tapi, ramai pulak mintak balik awal..so cut smp tengahari je 😉 So, lepas lunch dan solat zohor ape lagi terus sambung dgn jalan². Tq sangat kat abi sbb bagi izin kat ummi untuk spend time sendirian tanpa anak² di keliling…hehe. Tapi sbg ummi, mmg x lari dari pikirkan anak dan juga suami di rumah…ok ke tak diorg tu.. berdoa semoga semuanya baik² aje 😉

Balik rumah ptg tu, Amna terus mengadu jari kaki comel dia sakit.. tgk siap dah berbalut lagi! alalala…comelnye abi balutkan…haha. Setelah diselidik, Fateh ckp kaki Amna terkena pintu. Wallahu’alam. Pastu sepjg ptg tu Amna asyik sebut “ayam”, “ayam”.. baaaaannyaaaaaaaaak kali.. sambil menyusu pun sempat stop kejap ckp “ayam”.. ummi ni ingat betul² la duk sebut ayam. Maybe nk bgtau dia makan nasi ayam masakan abi tengahri tu 🙂 Tapi bila dengar betul², rupanya Amna sebut “sayang”.. haha jauh beno bunyinye.. bila ajar dia sebut “sayang”.. jadi “sayam” plak.. hehehe

Fateh plak, rileks je. Cuma reaksi nye agak lain..maybe sbb dah besar dan berakal sket. Sebelum ummi keluar pagi tu, dia pesan suh ummi balik “esok” okey!.. ummi cakap, ptg ni ummi balik. dia jwb ummi balik esok la. Mase ummi sampai umah ptg tu, Fateh tgh tido, so bila die dah bgn lps maghrib, baru die cakap ngan ummi… “Fateh pegi sekolah hari ni, esok ummi pergi sekolah ye”.. ummi jawab “esok ummi x nak pegi sekolah dah, ummi nak jaga Fateh ngan Amna balik”. 😉

Walaupun begitu, ummi tetap bermain dgn perasaan jugak kdg².. Yang pasti, kerja yg berat jika dikongsi bersama pasti menjadi lebih ringan.

 

Nasyid Kanak²

Pagi² layan nasyid islamik dgn anak². Mudah-mudahan nilai-nilai yg baik itu dapat diterapkan dlm minda mereka.. search punye search asyik jumpa nasyid indon jer.. malaysia punye ada tp x banyak dan x… sapa nak buat sila lah! 😉

tapi kan…kalau tgk kat youtube ni paham² saje, kena ade mind set la nak tgk ape..budak² pun sama mcm kita gak..lepas satu, satu nak di klik nye..akhirnye upin ipin jugak nak di tgk nye huhu. so ummi buat timing aje..layan youtube dlm 30 mins aje..lepas tu buat aktiviti lain.

Takde Tajuk =)

fuhh…sangat malas lak nak update blog lately. xpe xde sape nak baca pon…just for me & myself =)

nak update sikit la a few things:

Fateh: Eid Milad~3y =)

– 23/12/09 lepas, fateh dah memanjat usia 3 tahun. bangun awal, sbb nak kena ikut hantar ummi gi interview. since birthday fateh tahun ni jatuh pada hari rabu, maka tiada sambutan apa2 dibuat..since ummi pon sibuk duk ‘study’. weekend tu abi bawa kami sekeluarga ke nilai 3..abi janji nak beli hadiah fateh.. tapii.. x ketemu yg dicari. postponed ke xde terus abi?..(ummi yg tanya ni..hehe). as from ummi, cukup la satu hari tu x marah fateh langsung..biar aje la ape die nak buat..tiada ‘no no’ utk hari itu.. huhu. ummi juga ade ber’niat’ utk start mengajar fateh membaca..(ummi nak kena study buku read easy balik..lame betol tertangguh..isk2). harap2 nye tahun ni x tangguh2 dah..abi, pls remind me ya!

– ramai jugak yg ada tanya2 fateh dah gi school belum.. jawap nye belum. abi kate tunggu fateh 4y kan? ummi ok je..itupon kalo nak hantar early pre school pon nak pilih yg jenis mcm playgroup tu, and of course islamic too. dah survey, cuma tunggu $$ je ;-p ade cadangan?

Amna yg GoodGirl

– update ttg amna lak, now at 9m sedang practice berdiri sendiri..yes, tanpa pegang/berpaut pd mana2. bila dah berdiri sudah mula menapak beberapa langkah.. agak2 bila pandai berjalan ye..mcm x lama lagi je. lepas ni boleh la main kejar2 dgn abg fateh 😉

– dah makan mcm2..tapi gigi non ada lagi. so masih mkn bubur halus mulus buatan ummi as main dish. tambahan yg lelain makan aje ape yg di suap..good2! biar abg fateh tercabar sikit..haha 🙂

itu aje setakat ni.. pesanan utk abi, kita punya retreat bila??..better late than never!

Raya ’09

DSCI0255-kecikAbg & Adik di pagi syawal

DSCI0266-kecikcucu bersama Datuk & Opah

DSCI0278-keciksafi’s family =)

DSCI0289-kecik@ Kampar: Opah/Opah yang bersama famili Shah Alam
(tiada dlm gambar: famili along @ lipis, famili hamzah @ HK)

DSCI0310-kecikAdik beradik.. 😉

DSCI0316-kecik@ Kampar: Abi & anak2

DSCI0318-kecik@ Seremban: cousin 1st batch~ana, ani, fateh

DSCI0326-kecik@ Muar: Ummi & Amna.. ade iras tak?

p/s:

1. Salam Aidilfitri.
2. Maaf Zahir Batin.
3. Ada sape2 buat open house??..
4. Jemput dtg beraya di teratak kami.. 😉

Tidur

DSC00692-tile

banyak pulak entri bergambar ye..hehe 😉

Usrati

oopss…ni bukan  gambar pre-raya =)

CollagesFloria ’09

DSCI0208-kecik

taman ape ni x ingat..banyak betol taman berlandskap di putrajaya ni.. suke2 😉

-> sepanjang ramadhan ni ummi rasa gembira sangaat!! Alhamdulillah.. 😉
-> selamat all-out di 10 akhir ramadhan.. semoga ketemu dengan lailatul qadar

Cite Lame..

sedikit updates:

sepjg bulan jun asyik jalan2 ajer, best2 🙂 ..mari kite tgk ke mana pula destinasi kami kali ini
– akad nikah angah azi @ kuala selangor
– walimah k.long filzah @ kelantan
– walimah abg ude aka faizal @ ampang

dan..

peristiwa2 penting yang dah berlaku pula..
– along fateh on potty training ;-).. dah genap sebulan pon
– along fateh jatuh & kena hempap meja tepi. huhu bengkak satu mulut..
– amna dah pandai babling, gelak2(ni if main ngan along je), mengiring2 & meniarap go go amna!

oh ya kwn2 yg xde idea nk masak ape hari ni tgk sini 😉

Tag Cloud