.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Archive for the ‘Parenting’ Category

Potty Training

Entri lama, tapi baru nak publish..since ‘kakak’ plak nak sampai seru utk potty train. huhuhu siap la ummi 馃槈 Actually, entri ni sgt sensitif + emotional bg ummi, sbb… penuh dgn babak air mata dan ketegasan. tu yg bila kenang虏 balik..rasa berair mata..hehe. Buat ‘along’@’abg’ ummi bangga sangat dengan kejayaan ‘abg’ dalam menempuh kehidupan sehari虏.. biar pun selalu kena marah dgn ummi, tp itulah tanda kasih sayang ummi yg tak berbelah bahagi buatmu..

Al kisah Potty Train Along Fateh:

Week 1:

Day 1:

– started at 12pm ended at 5pm
– bocor pee 2x, poo 1x.. aduyai..

Day 2:

-started 8am, ended 2pm
-dah bocor pee 2x. poo 1x
-mission terpaksa stop smp tghari since training pant & panties sume dah gune..kena tgu kering daa

Day 3:

-started 8am, ended 7pm
-so far dah bocor sekali..yeay! tanpa jemu ummi bwk along gi toilet..kali ni cukup setgh jam bwk gi toilet..kali ke bape ntah ummi bwk along gi toilet sekali, along ckp “ummi nak ken****” ..ok satu progress yg baguzz! pastu ummi pon pesan kat along utk kesekian kali kalo nk pee ckp mcm td.. habis nye lps tu dok ulang2 ckp bende tu aje..huhu. but ummi mmg kena punctual la..kalo x…habiss lantai+tikar+ ape2 tpt yg along duduk.. yg terlepas tu sbnrnye x cukup setgh jam lg, br 15min lepas gi toilet..tgh syok layan vcd sambil nasyid+menari2..tu yg x sedar tu kot..
-3.45pm, sekali terlepas kat depan pintu toilet..huhu, gara2 lambat sgt bukak seluar..heii..yg ni geram pon ade, sbbnye along ni suke main2 bile kite hurry die buang kat toilet..jadinye camni lah.. sabar2..1001x hehe
-lagi satu progress yg baekk punyer, mase tu along tgh mkn kopok..pastu tibe2 die bgn dn berlari ke…toilet..hehe bagus nye 馃槈 sebab die dah tau camne rase nak pee..so lariiiiiiiik!

Day 4:

-started at 7.30am ended 6.30pm
-2.30pm, bocor pee & poo waaaa!!..ummi tgh solat time tu..

Day 5:

-started at 9am, ended 3pm
-hari ni abi yg incharge bwk along gi toilet…hadoi, asyik bperang mulut je along ngan abi bile time ke toilet..
-ade bocor jgk sekali

Week 2:

Day 1-

-started at 8am, ended 5.30pm
-ade new progress lagi, along ckp ‘ummi sakit perut’, apalagi ummi ingat along nk poo..terus angkat gi toilet..rupenyer nk pee.. so, pasni kalo along ckp camtu means nk pee 馃檪
-so far x penah poo lagi kat toilet..asyik terbabas je dlm seluar..
-3.30pm: ter ‘pee’ kat tepi meja..hadoi!! angin!! ummi nye mmg kureng sabar..kali ni teruk kena marah..sampai menangis..dua2 nangis..
-5.15pm: ter’poo’ plak kat tepi sofa..ummi terlelap sekejap jer..buka mata je..terus along ckp: “ummi tumpah..(ter la tuh)!”..hadoi..

Day 2:

-start at 12pm..lambat sket start hari ni, ended 630pm
-along berjaya poo poo kat toilet..but belum kat bowl just atas lantai..aiyark!! itu pon dah alhamdulillah. at least die dah dpt identify rase nak poo poo and then bleh trus lariii ke toilet beside melepas je dlm panties tu.. ummi perasan muka die mcm nak meneran..kalo tanye kang sure jwb xde nye..so terus ummi ajak along gi toilet. so lps ni baru boleh aje next step which is buang dlm toilet bowl..
-today, along berjaya poo poo 2x dgn jaya nye kat toilet 馃檪 and guess what, no more ter ‘pee/poo ‘..hopefully sbb ni x ajar free diapers utk mlm lg..huhu

Day 3: (Graduation Day!!) 馃槈

-started at 8am, ended at..
-pagi2 dah poo poo kat toilet 馃槈 (aik, mcm entri aktiviti membuang along laks..ahaks!)
-dlm kul 9.30am, ummi tgh bz uruskan adik..tapi dah time along utk ke toilet..ape lagi suruh along gi toilet..ckp byk kali gak..x tahu la die pegi ke tak..sekali pegi check..eh eh dah siap bertinggung dah dlm toilet..hehe boleh pulak pegi sendiri..siap dah pee pee..ummi tinggal nk cebok kan je.. alahai gumbirenye rase..berbunge2 hati ummi 馃檪 yes yes yes..puas hati weh..
-so hari ni, along dah pandai dah..bile agak2 die rase nak pee terus die gi toilet bukak seluar dn… tapi ade time2 kena angkut jugak..specially bile tgh tgk cite feveret die wonderpet..huhu

Bila along dah lulus potty train waktu siang, then nak ajar time tido malam lak. Malam ni kurang stress sket, sbb abi ada kat rumah, boleh bahagi虏 tugas 馃槈 . Mula虏 tu, ajar free diaper smp time nk tido je. Means, masuk tido je pakai lampin balik. Proses ni along nampaknye sudah matang.. So, x lama dm seminggu lebih je. Tido walaupun pakai diaper, but kering!. Next week nye dgn konfiden kami bg along tido tanpa diaper. Ayat yg paling power utk suh along tinggalkan diaper ialah… “k.ani ngan k.sofiyyah x pakai lampin dah.. malu kan pakai lampin, nnt jadi baby..” hahaha. (ani&ana anak along)

Actually, keseluruhan masa utk along pandai tu bukan lah 2 minggu ye… ummi je yg lambat buat catatan. Ni notes utk 2 weeks yg terakhir..haha. Tempoh sebenarnya adalah dalam…lame gak sbb byk kali on off. Seingat ummi, start mase along genap 2 thn. Pastu terus stop sbb dah x larat. Mase tu nak masuk 7 mth. so mula balik betul虏 masa along umur 2 thn 4 bln camtu.. so bila along masuk 2 thn setengah, dah pandai. Haa, kira la bape lama nk ngajar nye..hehe. Apepun,聽 Alhamdulillah. 馃檪

Advertisements

Tantrum

Dulu虏, mase anak baby lagi ada la jugak baca info pasal tantrum budak虏.. dan mase tu belum mengalami nya. bila anak虏 yg baru 2 org ni mula menginjak usia ‘toddler’, tetiba kena kat anak sendiri lak. yg sorang kuat menangis mase kecik..dah besar sikit ni kurang dah. yg sorang lg sudah mula nampak tantrum nye..bila x dpt ape yg dia nak, start la menjatuhkan diri di lantai dan capai ape saja brg and..campak. mknan kat tgn pun dicampaknye..huhu. ade yg sempat kami tangkap..(mcm main bola baling lak..), ade yg dpt elak dr kena, ade yg dush tepat ke sasaran..aduh!

Kdg虏 kita mungkin dah tahu cara nk mengatasinya, tapi buat ke x tu..rase nya itu cabarannya. so abi & ummi kena saling peringat each other ye 馃槈 .. demi anak虏 tersayang.. demi amanah ini.

Sharing is caring:

Panduan menangani panas baran anak-anak:

  • Jika kanak-kanak baran disebabkan ingin memiliki sesuatu yang dia tidak dapat, biarkan saja dan jangan layan kehendaknya. Sebaliknya mereka perlu diawasi supaya berada dalam keadaan selamat.
  • Pindahkan anak dari tempat yang menyebabkan mereka baran.
  • Jauhkan objek yang membolehkan kanak-kanak dapat capai. Cuba alih perhatian kanak-kanak itu jika perlu.
  • Letakkan di sudut tertentu seperti atas kerusi dalam jangkamasa tertentu.
  • Kanak-kanak, kurang perhatian (contoh membiarkan diri dimarahi oleh ibu bapa) adalah lebih baik tidak mendapat layanan.
  • Beri perhatian ketika kanak-kanak berkelakuan baik daripada melayan ketika mereka dalam keadaan baran.
  • Beri mereka masa sekurang-kurangnya satu minit untuk setiap tahun mengikut umurnya lakukan begitu sehingga mereka dapat mengawal baran
  • Tenangkan diri. Panas baran kanak-kanak akan bertambah teruk jika ibu bapa berada dalam keadaan tidak tenang.
  • Tenangkan perasaan anak-anak yang panas baran.
  • Beritahu si kecil, mengapa mereka perlu bertindak demikian.
  • Perlu bersikap tegas.
  • Selepas selesai dan diberi masa berehat, jangan memarahi mereka lagi.
  • Cari penyebab apabila berlakunya baran itu dan cuba selesaikan secara berperingkat.
  • Beri pujian kerana ia dapat menenangkan diri dan dapat mengawal emosi diri mereka sendiri

untuk artikel penuh klik sini.

Tasbih Fatimah

Baca tajuk je, mesti ramai yg dah tahu.. saje la ummi nak share dgn kwn2.. tapi sebenarnya utk diri sendiri.. daripada selalu mengadu kepenatan baik amalkan tasbih ni..(abi mesti tersenyum baca ni 馃槈 )..

Diriwayatkan daripada Saidina Ali k.w katanya: Saidatina Fatimah r.a mengeluh sambil mengilas tangannya. Waktu itu beliau mendengar Nabi s.a.w mendapat seorang tawanan yang boleh dijadikan sebagai khadam.聽 Saidatina Fatimah r.a pergi menemui Nabi s.a.w namun beliau tidak menemui baginda, cuma berjumpa Saidatina Aisyah r.a dan menceritakan maksud kedatangannya. Apabila Rasulullah s.a.w pulang, Saidatina Aisyah r.a terus menceritakan kepada baginda mengenai kedatangan Saidatina Fatimah r.a. Nabi s.a.w kemudiannya pergi menemui kami. Waktu itu kami sedang berada di tempat tidur, kami bangkit untuk menemui baginda lalu baginda bersabda: Tetaplah di tempat kamu. Baginda seterusnya duduk di antara kami sehinggalah aku reda dari memarahinya kemudian baginda bersabda: Inginkah kamu aku ajarkan sesuatu yang lebih baik dari permintaan kamu? Apabila kamu berada di tempat tidur masing-masing, kamu hendaklah membaca *takbir (a) sebanyak tiga puluh empat kali, tasbih (b) sebanyak tiga puluh tiga kali dan tahmid (c) sebanyak tiga puluh tiga kali*. Semuanya itu adalah terlebih baik dari seorang khadam.

(a) Allahu akbar (takbir)
(b) Subhanallah (tasbih)
(c) Alhamdulillah (tahmid)

Hadis Rasulullah SAW: Dari Abu Hurairah r.a., dari Rasulullah SAW., sabdanya: “Siapa yang tasbih tiga puluh tiga kali, tahmid tiga puluh tiga kali, takbir tiga puluh tiga kali, jadi jumlahnya sembilan puluh sembilan kali, kemudian dicukupkannya seratus dengan membaca: “La ilaha illallahu wahdahu la syarikalahu lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syai-in qadir. Maka diampuni Allah segala kesalahannya, walaupun sebanyak buih di lautan.” (Hadis riwayat Muslim)

sumber: sini

Melatih anak berkata benar

Kisah 1:

– Kami sekeluarga makan di sebuah restoran. al kisahnya, fateh yg boleh dikatakan agak ‘picky eater’ seperti biasa tak nak makan. asyik nak minum air je. jadi kami buat deal, makan nasi dulu baru dpt air. fateh pun makan la nasi kat pinggan dia tu. kejap2 ummi jeling la pinggan fateh, tgk nasi berkurang la juga(baca: fateh makan). so, bile tgk nasi dah tinggal sikit, baru la kami bagi fateh minum air ais kegemaran dia tuh. sekali bila ummi suh habiskan lagi sikit nasi, fateh dah tak nak. entah mcm mane ummi ternampak macam nasi kat bawah kerusi fateh, nak kate terjatuh mcm banyaak je nasi kat bawah tu.. kami duk ingat fateh makan nasi, tapi rupa2nya dia buang nasi bawah kerusi!!..

Kisah 2:

– Ummi mmg selalu pesan pada fateh tentang barang yang ‘boleh’ dan ‘tidak boleh’ dia main. yelah budak2 kan semua benda die ingat mainan. Ni nak cite pasal hp ummi.. agaknya mmg fateh dah lama mengidam nak pegang2+main tekan2 hp ummi yg boleh lipat2 tu.. selalu ummi letak kat tempat yg x boleh dicapai oleh anak2. entah macam mane satu hari ummi just letak atas meja je..then pegi mandi. kuar2 dr toilet, tengok2 fateh dah takde kat dlm bilik..(patut la senyap jer) tetiba nampak fateh tgh kalut2 letak balik hp ummi atas meja..hmm.. ape lagi bercekak pinggang ummi ni.. bila tanya fateh buat ape tu..pandai lak dia jawab “xde pape lah”. bila ummi check hp tu.. wah! wah!..banyaknye no yg dia dah dail..

rose_line

Antara panduan yang boleh diikuti oleh ibu bapa terhadap tarbiah yang perlu diterapkan dalam diri anak pada peringkat ini termasuk:

. Mendidik anak supaya taat dan menghormati kedua ibu bapanya dengan menimbulkan kesedaran kepada mereka bahawa pengorbanan ibu bapa terhadapnya amat besar dan mereka perlu memahami dan menghormati kedua-duanya. Amalan ini dapat mengeratkan hubungan mesra dan kasih sayang antara ibu bapa dan anak.

Mengajar anak supaya taat dan beradab kepada guru dan orang lebih tua daripadanya. Mereka perlu disedarkan bahawa guru adalah orang bertanggungjawab mendidik dan menyampaikan ilmu, manakala orang lebih tua adalah orang lebih berpengalaman daripadanya.

Mengajar anak bercakap atau bergaul dengan baik iaitu dengan melatih mereka supaya bercakap benar, sopan santun dan mengucapkan kata yang baik. Ini kerana, kanak-kanak begitu sensitif dan mudah terikut-ikut terhadap apa yang didengarnya.

Mendidik anak adab bergaul dengan rakan. Mereka harus diingatkan supaya tidak meninggi diri dan jangan sekali-kali menyakiti atau mengambil hak orang lain.

Mengajar anak akan adab makan dan minum yang baik dan mengelakkan sikap tidak sopan sebaliknya mereka perlu dilatih dengan adab makan seperti mencuci tangan, duduk dengan sopan serta berdoa sebelum dan selepas makan.

Mengajar mereka dengan adab berpakaian yang bertujuan menutup aurat dan bukan untuk menunjuk-nunjuk kepada orang lain.

Mengajar adab tidur dan bangun dari tidur iaitu sebaik-baiknya mengadap kiblat, membersihkan diri sebelum tidur dan membaca doa sebelum dan selepas bangun tidur.

Mengajar anak adab masuk dan keluar tandas iaitu cara membuang air dan cara masuk ke dalam tandas seperti membaca doa, membelakangkan kiblat dan sebagainya.

Kesimpulannya, anak adalah amanah Allah yang perlu dididik dengan sebaiknya sejak mereka kecil supaya apabila besar kelak mereka menjadi anak salih dan sentiasa taat kepada kedua ibu bapanya.

Anak ibarat kain putih dan ibu bapalah yang berperanan mencorak dan melukiskan dengan warna menarik yang menjadi amalan dan cara hidup Islam.

Sumber: http://ismaweb.net/v2/Article220.html

Tag Cloud