.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Archive for the ‘Resepi’ Category

Sambal Tempe Bersira

Semalam buat sambal tempe bersira ni utk hidangan makan malam 😉 Dah lame dah niat nak share resepi kat blog, so..selamat mencuba 😉

Resepi ni belaja dari mak andak jauh nun kat kg abg di muar. ummi setiap kali balik muar/adela mesti belaja resepi² baru dari sifoo chef..umi, makcik² abg sume terer masak..so rugi rasenya kalau tak belaja ngan mereka.

Seperti biase resepi ni ummi dah otter ikut citarasa selera sendiri..hehe sbb x salin resepi bulat², main ingat dlm kepala je. balik umah terus try. Dan ini lah hasilnya..

p/s: setiap hari mesti ada sesuatu yg dipelajari, kalau tak rase empty semacam je..

Advertisements

Bubur Lambuk Adela ;-)

Actually, ummi bukannye minat kumpul resepi pon..entri kali ni khas utk makcik nuha 😉 Selamat mencube yer! nnt kalo ummi buat lg boleh upload gamba bubur tu kat entri ni. Saje je bg nama “Bubur Lambuk Adela” sbb amik resepi ni kat umi mase balik adela hari tu.

Bahan²:

beras – 1 pot, bleh makan 2 org(ikut org la..hihi)
bawang merah – 3 biji(byk pon xpe, lagi sedap 😉 )
bawang putih – 2-3 ulas
halia – sebesar ibu jari
serai – 2-3 btg
santan separuh paket/biji
perencah sup(serbuk)
serbuk lada putih sket
garam
ayam – dicincang(ikut suke byk mane, kalo boleh amik bahagian isi)
ikan bilis sket
kentang, carot- di dadu

Hiasan:

bawang goreng

Cara memasak:

  1. Masak nasi smp jadi bubur
  2. Tumbuk bwg merah, putih, halia sampai halus
  3. Tumbuk ikan bilis smp halus, asingkan dgn yg bwg² tadi
  4. Serai titik jer
  5. Tumiskan 2 & 4 dgn sedikit minyak, perencah sup dan santan yg dibancuh/perah smp naik bau
  6. Sementara tu, kat bubur tadi, masukkan ayam kentang dan carot smp masak dan lembut. Kalo air bubur mcm nak kering tambah air lagi. Then masukkan ikan bilis yg dah ditumbuk tadi.
  7. Masukkan bahan tumisan dlm bubur
  8. Last, masukkan serbuk lada putih dan garam secukup pedas/rase

Tag Cloud