.:: Experiment, Experience & Enjoy ::.

Idea oh idea!

Owh..tenangnya rasa tatkala ummi menaip skang ni, dah siap bg anak² makan nasi..terus sorang² tertidur.

Lamanya x menulis di sini.. seakan x reti pulak nak menulis.. ;p Seronok baca blog kwn², penuh cerita-ceriti.. ummi mcm dah xde idea plak nak tulis ape..

Sebenarnya, agak bosan juga rutin harian ummi duduk di rumah..kdg² best aje, kdg² entah.. Bukanlah tidak bersyukur, tetapi sekadar melahirkan rasa hati.

Dulu² rajin juga tulis kat blog, tp skang dah berkurangan.. maybe sbb selalu pikir ape org fikir dgn tulisan ummi..tu yg jadinya tulis dlm diari hati ummi saje..

dah la..publish kan aje 😉

Advertisements

Fateh & ‘Block’

kongsi² yer main..

kereta alaf baru..

bangunan pulak..

ade rupa dinosour pun ye..

bangunan tertinggi ke berapa ni fateh?

Masa mula² dpt lego/mainan blok ni x reti main pun. asyik duk susun² je. sekarang boleh nampak dah hasil rekacipta fateh.. 🙂 Bila dah siap satu² binaan(ceh, mcm arkitek lak ;p), mesti fateh suh ummi ambil gambar. Lepas tu ummi akan tanya fateh, ape yg dia bina tu..nnt mcm² la jwpn yg keluar.

p/s: apalah nilai sebuah mainan jika kita tidak bermain bersama anak².

Tantrum

Dulu², mase anak baby lagi ada la jugak baca info pasal tantrum budak².. dan mase tu belum mengalami nya. bila anak² yg baru 2 org ni mula menginjak usia ‘toddler’, tetiba kena kat anak sendiri lak. yg sorang kuat menangis mase kecik..dah besar sikit ni kurang dah. yg sorang lg sudah mula nampak tantrum nye..bila x dpt ape yg dia nak, start la menjatuhkan diri di lantai dan capai ape saja brg and..campak. mknan kat tgn pun dicampaknye..huhu. ade yg sempat kami tangkap..(mcm main bola baling lak..), ade yg dpt elak dr kena, ade yg dush tepat ke sasaran..aduh!

Kdg² kita mungkin dah tahu cara nk mengatasinya, tapi buat ke x tu..rase nya itu cabarannya. so abi & ummi kena saling peringat each other ye 😉 .. demi anak² tersayang.. demi amanah ini.

Sharing is caring:

Panduan menangani panas baran anak-anak:

  • Jika kanak-kanak baran disebabkan ingin memiliki sesuatu yang dia tidak dapat, biarkan saja dan jangan layan kehendaknya. Sebaliknya mereka perlu diawasi supaya berada dalam keadaan selamat.
  • Pindahkan anak dari tempat yang menyebabkan mereka baran.
  • Jauhkan objek yang membolehkan kanak-kanak dapat capai. Cuba alih perhatian kanak-kanak itu jika perlu.
  • Letakkan di sudut tertentu seperti atas kerusi dalam jangkamasa tertentu.
  • Kanak-kanak, kurang perhatian (contoh membiarkan diri dimarahi oleh ibu bapa) adalah lebih baik tidak mendapat layanan.
  • Beri perhatian ketika kanak-kanak berkelakuan baik daripada melayan ketika mereka dalam keadaan baran.
  • Beri mereka masa sekurang-kurangnya satu minit untuk setiap tahun mengikut umurnya lakukan begitu sehingga mereka dapat mengawal baran
  • Tenangkan diri. Panas baran kanak-kanak akan bertambah teruk jika ibu bapa berada dalam keadaan tidak tenang.
  • Tenangkan perasaan anak-anak yang panas baran.
  • Beritahu si kecil, mengapa mereka perlu bertindak demikian.
  • Perlu bersikap tegas.
  • Selepas selesai dan diberi masa berehat, jangan memarahi mereka lagi.
  • Cari penyebab apabila berlakunya baran itu dan cuba selesaikan secara berperingkat.
  • Beri pujian kerana ia dapat menenangkan diri dan dapat mengawal emosi diri mereka sendiri

untuk artikel penuh klik sini.

Nasyid Kanak²

Pagi² layan nasyid islamik dgn anak². Mudah-mudahan nilai-nilai yg baik itu dapat diterapkan dlm minda mereka.. search punye search asyik jumpa nasyid indon jer.. malaysia punye ada tp x banyak dan x… sapa nak buat sila lah! 😉

tapi kan…kalau tgk kat youtube ni paham² saje, kena ade mind set la nak tgk ape..budak² pun sama mcm kita gak..lepas satu, satu nak di klik nye..akhirnye upin ipin jugak nak di tgk nye huhu. so ummi buat timing aje..layan youtube dlm 30 mins aje..lepas tu buat aktiviti lain.

Penghijrahan ini..


sungguh sadis rasenya bila terkenang2.. ‘sahabat’2 yg pernah bersama dulu pergi dgn pengetahuan..tetapi ditinggalkan kan kita sorang2 disini..hmm. dalam hati, rase terkilan, patut la smp satu tahap aku merasakan tiada siapa di sisi ku.. 😦 Adakah ini boleh diumpamakan seperti mahu masuk syurga sorang2?.. agak emo, tp xpe la.. biar la Allah sahaja yg menilai.

ok..off here..

For The Rest of My Life

Layannn…En.Abang tgh busy bekerja, anak-anak tgh main kat bilik mainan.. ummi? 😉

Takde Tajuk =)

fuhh…sangat malas lak nak update blog lately. xpe xde sape nak baca pon…just for me & myself =)

nak update sikit la a few things:

Fateh: Eid Milad~3y =)

– 23/12/09 lepas, fateh dah memanjat usia 3 tahun. bangun awal, sbb nak kena ikut hantar ummi gi interview. since birthday fateh tahun ni jatuh pada hari rabu, maka tiada sambutan apa2 dibuat..since ummi pon sibuk duk ‘study’. weekend tu abi bawa kami sekeluarga ke nilai 3..abi janji nak beli hadiah fateh.. tapii.. x ketemu yg dicari. postponed ke xde terus abi?..(ummi yg tanya ni..hehe). as from ummi, cukup la satu hari tu x marah fateh langsung..biar aje la ape die nak buat..tiada ‘no no’ utk hari itu.. huhu. ummi juga ade ber’niat’ utk start mengajar fateh membaca..(ummi nak kena study buku read easy balik..lame betol tertangguh..isk2). harap2 nye tahun ni x tangguh2 dah..abi, pls remind me ya!

– ramai jugak yg ada tanya2 fateh dah gi school belum.. jawap nye belum. abi kate tunggu fateh 4y kan? ummi ok je..itupon kalo nak hantar early pre school pon nak pilih yg jenis mcm playgroup tu, and of course islamic too. dah survey, cuma tunggu $$ je ;-p ade cadangan?

Amna yg GoodGirl

– update ttg amna lak, now at 9m sedang practice berdiri sendiri..yes, tanpa pegang/berpaut pd mana2. bila dah berdiri sudah mula menapak beberapa langkah.. agak2 bila pandai berjalan ye..mcm x lama lagi je. lepas ni boleh la main kejar2 dgn abg fateh 😉

– dah makan mcm2..tapi gigi non ada lagi. so masih mkn bubur halus mulus buatan ummi as main dish. tambahan yg lelain makan aje ape yg di suap..good2! biar abg fateh tercabar sikit..haha 🙂

itu aje setakat ni.. pesanan utk abi, kita punya retreat bila??..better late than never!

Tag Cloud